Galgamenti Népfőiskola
Galgamenti Népfőiskola beszámolója 2011-ről
A kuratórium elnöke : dr. Basa Antal
titkár : Nagy Andrea

Alapítva:1989 október 23.
Kokosz tagság 2006 óta - Bázisóvodánk: Csemetekert Óvoda, Galgahévíz
Tagjai és rendszeresen segítők száma: 30 fő
programokon résztvesz (évente):
150 óvodás
40 általános iskolás
40-60 felnőtt

Küldetése, céljai:

Környezeti nevelés különösképpen a hulladékgazdálkodás terén, testi-lelki egészségvédelem és személyiségfejlesztés, fenntarthatóság pedagógiája, ökológiailag tudatos életmód.

Programok
Folyamatos népfőiskolai programok
Folyamatos bázisóvodai programok
Terepi illetve időszaki népfőiskolai programok
Időszaki óvodai programok
Jeles napi ünnepségek, évfordulók, megemlékezések
Egyedi rendezvények
Részvétel más rendezvényeken
Információátadás, PR
A végzett munka értékelése

Folyamatos népfőiskolai programok:

- Gerinctorna minden hétfőn
- Zöld Ház Tan előadás sorozat
- 2011. február 15. Víz titkai előadás 1. rész (30 fő)
- 2011.május 10. Víz titkai előadás 2. része ( 12 fő)
- Kedd esti egészség estek
2011. szeptember 27. A cukoregyensúly szerepe az egészségvédelemben. Egészséges édesítés. Előadónk: Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök és szakíró (15 fő)
2011. október 18. Egészséges Konyha 1. rész Reggeli és esti étkezéshez zöldségpástétomok Botos Alajos - Egészségi állapot javulásom története Háziasszony: Miklós Ágnes természetgyógyász, Botosné Anikó (30 fő)
2011. november 22. Egészséges Konyha 2. rész Feltétek Háziasszonyok: Miklós Ágnes természetgyógyász, Botosné Anikó (18 fő)
2011. december 6. Egészséges Konyha 3. rész Karácsonyi édességek Háziasszonyok: Miklós Ágnes természetgyógyász, Botosné Anikó (10 fő)
- Környezeti neveléssel és mentálhigiénével kapcsolatos könyvtár működtetése

Folyamatos bázisóvodai programok:

kirándulás a patakhoz
hagyományőrző néptánctalálkozó
kertészkedés, növénygondozás
gyümölcsnapok
őszi és tavaszi papírgyűjtés az iskolával közösen
szelektív hulladékgyűjtés

Terepi illetve időszaki népfőiskolai programok

2011. március 12-13. Turista útvonal felfestése Galgahévíz vasútállomástól a Bika tó felé, Hévízgyörkig. Együttműködés a Galga Természetbarátokkal és az ökofalu lakóival. (8 fő)

Pályaorientációs foglalkozások - személyiségfejlesztés
A galgahévízi általános iskolában érdeklődés mutatkozott a pályaorientációs beszélgetésre, melyek Paraszkay Sára és Tapolcai Ágnes ajánlottak fel a népfőiskola részéről. Tartalma: pályaelképzelésekről beszélgetés, mandala színezés és a Zöld Kakas Alternatív Szakképző Iskola pályaorientációs tesztje.
Célcsoport: 7. és 8. osztályos tanulók. (40 fő)
Dátumok:

szeptember 14. szerda 8. osztály Rajz-technika (3. és 4. óra): beszélgetés és mandalaszínezés
szeptember 16. péntek 8. osztály Informatika óra (1. és 2. óra) - teszt kitöltése számítógépen
szeptember 21. szerda 7. osztály Rajz-technika (5. és 6. óra): beszélgetés és mandalaszínezés
szeptember 23. péntek 7. osztály Informatika (4. és 5. óra) - teszt kitöltése számítógépen
október 4. Szülő - gyermek - pedagógus kapott eredmények kiértékelés

Időszaki óvodai programok:

Regionális Föld napi program szervezése Galgahévízen a Bika tónál
Anyák napja - virágültetés, díszkészítés újrahasznosítással
Gyereknap - kerékpáros, rolleres ügyességi vetélkedővel
2011. július 12. Falunap - sport és játék, kreatív alkotás egész nap az óvoda udvarán
Regionális Komposztbulin részvétel Boldogon
2011. nov eleje Mimó és Csipek óvodai környezeti nevelési programhoz csatlakozás - óvónőink előadáson vettek részt Budapesten (7 fő)
2011. nov 17.Mimó és Csipek bábműsor Galgahévízen (3 óvoda 150 óvodásának bábelőadás és kreatív alkotás és népijátékok)

Jeles napi ünnepségek, évfordulók, megemlékezések:

2011.április 10. Húsvéti Díszkészítő Délután - Tojás írókázás és festés kis és nagycsaládosokkal, közösen (10 fő)

2011 április 19. Regionális Föld Napja az óvodásokkal - Bika tó és az ökofalu helyszínen, Szervező: Csemetekert Óvoda, Galgahévíz Résztvevők: Boldog - Csicsergő Óvoda, Zsámbok - Kacó Óvoda (90 fő)

2011. április 19. 17 óra - Föld napja a népfőiskolán, ökofalu helyszínnel. Virágültetés és tavaszi dalok éneklése, majd gyógynövényes előadás Temesvári Gabriellával - Földanya patikája címmel. (12 fő)
A Kartal TV és a BKNSZ videos stábja is filmre vette az eseményt.

2011. április 28. Regionális Föld napja az iskolásokkal - Szervező: Hevesy György Általános Iskola, Tura, résztvevők: Galgahévíz, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Boldog, Berecz Antal Általános Iskola (40 iskolás, 6 felnőtt)

2011. május 29. Gyermeknap Galgahévízen a helyi NOE csoporttal, a művelődési házzal, a gondolkodásmóka honlapszerkesztő Vanó Judittal és a Palánta Napközivel és az Emberséggel Egymásért Egyesülettel (Földes Timea) karöltve. 40 gyermek 10 felnőtt

2011. október 10. Regionális Komposztbuli óvodásokkal 120 fő (Boldog, Galgahévíz, Zsámbok) résztvevőkkel Boldogon a Hős kertben játszottunk

2011. október 10. Regionális Komposztbuli iskolásokkal (40 fő) (Tura, Galgahévíz, Zsámbok, Vácszentlászló) résztvevőkkel Vácszentlászlón voltunk iskolai vetélkedőn

2011. november 11-én pénteken 43 fővel zajlott a Gondolkodásmóka Játékklub. Ennyi kicsit és anyukát még nem láttunk az emeleti előadóban! Sukajné Böbe (Helyi NOE vezetője) és Köles Timi a frissítőről gondoskodott Vanó Judit a játékok értője és ismertetője.

2011 november 26-án szombaton 15 fővel zajlott a Karácsonyi díszkészítés és a Játékklub. Nagyon szép képeslapok, karácsonyfák készültek, előkerült a Kapla falapocska építő is, s kész falvak, házak épültek a karácsonyfák köré. Együttműködés: GondolkodásMóka, Palánta Napközi, helyi NOE

2011. december 13. Kiskarácsony a népfőiskolán (8 fő)

2011. december 16. és 21. Hulladékgazdálkodási előadások a 7., 8. osztályosokkal és a hivatali dolgozókkal. (46 fő) A szelektív hulladékgyűjtést végző önkormányzati alapítású Szelektív Kft. TÁMOP pályázatához kapcsolódó rendezvény.

Egyedi rendezvények:

A népfőiskola a HUMUSZ szövetség Nulla Hulladék Projektjével és a Komposztfórum Magyarország Egyesülettel közösen elindította a Komposztálás ünnepnapja legyen jeles nap felhívást és rendezvényt 2011 október 10- ével.
A meghirdetés részleteit lsd: http://humusz.hu/hirek/humusz-hirek/komposztalas-unnepnapja-okt10/9867
A képgalériát lsd: http://humusz.hu/okt10galeria
A népfőiskolai honlapon az eredmények szövegesen: http://www.galga-nfi.info.hu/ A Projektek fülecske lenyitásával találhatók meg.

Socrates együttműködésben a zsámboki iskola pedagógusai és partnerszervezetük pedagógusai spanyol illetve finn pedagógusok látogattak el a népfőiskolára, előadást tartottunk, ökofalut látogattuk meg közösen (15 fő)

Comenius - Egész életen át tartó tanulás programban részt vevő Boldog község települési partnere Sunne (Svédország) önkormányzatának munkatársait láttuk vendégül, beszélgetés, ökofalu látogatás (5 fő)

Részvétel más rendezvényeken:

2011. április KOKOSZ Óvodai Munkacsoport találkozó Eger 1 fő

2011. április 2. Konferencia a fenntartható társadalomért, Esztergom - Szent Adalbert Központ, Szervező: Máriahalmi Faluvédő Egyesület 1 fő vett részt előadással

2011. október 20. - Zöld Szakkollégiumi előadás Gödöllőn, a Szent István Egyetemen tartottunk meghívottként előadást a népfőiskoláról, a komposztálás ünnepnapjáról és az ökofalu történetéről.

Információátadás, PR

www.galga-nfi.info.hu - A komposztálási tevékenységek kutatása kérdőívezés
www.komposztalj.hu - A komposztálás ünnepnapja kezdeményezése
cikkek írása - Galgahévíz újság, Kukabúvár újság
Galga-Ökoinfo hírlevél kiadása és terjesztése kör e-mailben kéthavonta
2012 évi környezetvédelmi tanácsokkal készült mandalaszínező naptár kiadása 500 példányban
2011. július 2. Budapest Környéki Népfőiskolai Szövetség közgyűlése, Galgahévízen 8 fő

A végzett munka értékelése:

Oktatóközpontunk a munkatervében megfogalmazott feladatait kissé túl is teljesítette. A fenntarthatóság pedagógiájának szellemében végeztük szemléletformáló tevékenységünket.

Felnőttek célközönségét is bevontuk a zöldháztartástan, víz titkai előadások kapcsán a környezeti elemekről való gondolkodásba. A családi "zöld" mandala-színező naptár novemberi kiadása jó lehetőség a személyiségfejlesztés és a környezeti nevelés összekapcsolására.

Nagyon szeretnénk, ha a Komposztálás ünnepnapja 2011-től kezdve országos jeles napként minden október 10-én megünneplésre kerülne, a KOKOSZ tagszervezetek csatlakozására is feltétlen számítunk.